niedziela, 17 kwietnia 2016

Tort Pavlova z truskawkami



Składniki:

beza:

6 białek rozmiar L 
300g cukru pudru 
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej 



krem:

250g serka mascarpone 
200g śmietany 36% 
1 łyżeczka cukru wanilinowego
70g cukru pudru 
2 łyżeczki soku z cytryny

700g truskawek 



Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blache do pieczenia wyłożyć papierem. Jeśli nie zmieszczą się nam dwie bezy o średnicy 20cm na jednej blaszcze to można do piekarnika wstawić 2 blachy z dwoma bezami. Można sobie ułatwić sprawę rysując wcześniej na papierze do pieczenia 2 okręgi ołówkiem albo odrysować okręgi za pomocą blatu od tortownicy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno - najważniejsze by białek nie ubijać za długo! Gdy tylko białka będą sztywne dodajemy stopniowo cukier puder, ale po jednej łyżce cały czas miksując. Gdy dodamy już cukier puder to skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny wmieszać na najniższych obrotach miksera. 
Powstałą pianę wyłożyć na blaty i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Odczekać około 2 min i temperaturę zmniejszyć do 140 stopni Celsjusza. Bezę piec przez godzinę. Jeśli beza będzie się zbyt rumieniła można temperaturę zmniejszyć do 130, a nawet 120 stopni Celsjusza. Po upieczeniu bezy należy uchylić piekarnik i pozostawić ją do ostudzenia. Bezy najlepiej żeby schły w piekarniku nawet 12h więc można przygotować bezę dzień wcześniej przed podaniem.

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier wanilinowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i sok z cytryny wmieszać na najniższych obrotach tak, by powstał jednolity krem. 
Truskawki umyć i pokroić w połówki.
Na pierwszej bezie umieścić połowę kremu i ułożyć połowę truskawek. Następnie przykryć to drugą bezą i rozsmarować drugą połową kremu. Udekorować pozostałymi truskawkami (jeśli ktoś ma beza ładnie prezentuje się z listkami mięty).

Truskawki można zamienić na inne owoce lub dodać do nich np. borówki amerykańskie.











Przepis znaleziony na blogu www.fotokulinarnie.pl

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz