sobota, 18 kwietnia 2015

Sernik nowojorski




Składniki:

SPÓD:

150g herbatników Petit Beurre
75g roztopionego masła

MASA SEROWA:

1kg twarogu sernikowego lub twarogu trzykrotnie zmielonego
250g cukru pudru
4 jajka
1 zółtko
1 opakowanie Sernixu (Dr.Oetkera)
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
240g śmietany 18%

POLEWA:

350g śmietany 18%
1,5 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru


Tortownica o średnicy 24cm

Wykonanie:


Tortownicę wysmarowałam masłem, a spód wyłożyłam papierem. Herbatniki zblendowałam w misce i dodałam do nich roztopione masło. Całość dokładnie wymieszałam. Z powstałego ciasta wyłożyłam spód tortownicy i wstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.



Wszystkie składniki na masę serową wrzucam do naczynia i miksuję do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja.




Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. W czajniku zagotowuję około 1l wody i przelewam na blachę, która jest w wyposażeniu piekarnika (wstawiam ją na najniższy poziom piecyka).




Masę serową przelewam do tortownicy i wstawiam nasz sernik do piekarnika na poziom wyżej ponad wrzącą wodą. 



Piekę w 180 stopniach Celsjusza przez pierwsze 10min, następnie zmniejszam temperaturę do 110 stopni Celsjusza i piekę przez 90min. Po upieczeniu uchylam lekko piekarnik i czekam, aż sernik delikatnie przestygnie.
Śmietanę, sok z cytryny i cukier puder zmieszałam i wylałam na sernik po czym wstawiłam do lodówki na kilka godzin. 



SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz