Składniki:
800g piersi z kurczaka lub mięsa z udka
2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
30ml sosu sojowego ciemnego
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
4 łyżki cukru
3 ząbki czosnku
1 cebula
5 łyżek sosu rybnego
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, osuszyć. Obtoczyć 1 łyżeczką przyprawy pięciu smaków, solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć mięso na mocno rozgrzanej patelni. Dolać pół szklanki wrzątku i gotować przez około 5 min. Kurczaka wyłowić i odsączyć, przełożyć do miseczki, a pozostały wywar wylać. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z kurczakiem. Cebulę pokroić w pióra. Na czystej patelni zrumienić na karmel, 4 łyżki cukru z 4 łyżkami wody. Gdy karmel będzie gotowy wrzucić cebulę i kurczaka ( może buchnąć lub pryskać) dodać 1 łyżeczkę przyprawy pięć smaków i smażyć na dużym ogniu przez 3-4 min stale mieszając. Dodać sos sojowy, sos rybny i kilka łyżek wody i dusić to przez około 10 min pod przykryciem na małym ogniu.
Najlepiej do tego dania smakuje ryż Basmati z surówką z białej kapusty przyrządzanej po chińsku. Na zdjęciu ryż przygotowałam z sosem słodko-kwaśnym jednak to jest według własnego uznania.
Sałatka z białej kapusty po chińsku:
0,5 główki białej kapusty
1 mała marchewka
100ml słodkiego sosu chilli
2 łyżki oleju
sól, pieprz
200ml wody (wrzątek)
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli.
Kapustę drobno poszatkować. Dodać startą marchewkę na tarce. Wymieszać razem, ugniatając dłońmi kapustę by trochę zmiękła. Zagotować 200 ml wody, w której rozpuścić cukier z solą. Zalać kapustę w misce przygotowaną gorącą zalewą, wymieszać, po czym pozostawić pod przykryciem na około 15 min. Odlać wodę. Sałatkę wymieszać z sosem chilli i 2 łyżkami oleju. Doprawić solem, pieprzem w razie potrzeby. Sałatka powinna być w smaku słodko - pikantna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz