Składniki:
200g mąki
100g masła
3 łyżki cukru
1 duże jajko
1 puszka kajmaku
4 dojrzałe banany
1 cytryna ( wyciśnięty sok)
500 ml śmietanki
6 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę, masło, cukier i jajko zagnieść. Powstałe ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tarte (średnica 27 cm). Włożyć je do zamrażarki na około godzinę tak by ciasto stwardniało i nie skurczyło się podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na ciasto włożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę by obciążyć ciasto piec przez 15 min. Następnie wyjąc fasole i piec jeszcze około 10-15 min tak by się ciasto nie spiekło. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Banany pokroić w plasterki i przed ułożeniem na cieście zamoczyć je w wyciśniętym soku z cytryny i układać blisko siebie. Na ciasto i banany wyłożyć karmel i równomiernie wysmarować po cieście. Włożyć do lodówki na min 2h.
Śmietanę ubić ( na najmniejszych obrotach) pod koniec dodając cukier. Wysmarować na sam wierzch. Udekorować według uznania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz