Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
szczypta soli
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka kwaśnej śmietany (np.18%)
4 żółtka
2 jajka
250g cukru pudru
1l mleka
1 cukier wanilinowy
50g masła
80g mąki mszennej
80g mąki kartoflanej
Wykonanie:
Mąkę połączyć z cukrem i wysiekać z zimną margaryną. Dodać śmietanę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na około godzinę.W tym czasie zrobić krem. Mleko zagotować z cukrem wanilinowym i masłem. Żółtka i jajka ubić z cukrem pudrem. Wmieszać mąkę. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać trochę zimnego mleka. Następnie powoli dolewać gorące mleko z masłem i cukrem wanilinowym. Postawić na gazie i podgrzewać cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pozostawić do wystygnięcia.
Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki i cienko rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 1,5 cm i długości około 20 cm. Metalowe rurki wysmarować roztopionym masłem i nawinąć tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Piec około w 200 stopniach Celsjusza na złoty kolor.
Gorące ściągać z foremek bo zimne będą się łamać przy ściąganiu !!!
Rurki nadziewać kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Można je napełnić bitą śmietaną ( 30% lub 36% śmietaną ubitą z cukrem pudrem i śmietan-fixem).
Posypać cukrem pudrem.
Przepis na rurki z kremem według p. Ewy Wachowicz.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz