Składniki:
biszkopt:7 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
80g gorzkiej czekolady startej na drobne oczka
krem czekoladowy:
150g gorzkiej czekolady
100g czekolady mlecznej
250g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
500g świeżych wiśni lub czereśni
owoce do dekoracji
śmietana 36% lub 30% z śmietan fixem
100ml wódki wiśniowej
posypka do dekoracji
Wykonanie:
Wydrążyć czereśnie i podzielić je na pół, zalać wódką wiśniową i pozostawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao i czekoladą, dodać do ubitych jajek, wymieszać delikatnie. Ciasto podzielić na 4 równe części i piec w około 190 stopniach Celsjusza przez około 10 - 12 min sprawdzając by się nie spiekły.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać cukier puder i dalej ubijać. Mleko podgrzać, na tarce zetrzeć czekoladę i dodać do ciepłego mleka (uważać by czekolada nie przywarła do garnka). Mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady. Lekko ciepłe mleko dodawać powoli do masy, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Na sam koniec dolewamy do masy 4 łyżki wódki wiśniowej (odlać od czereśni) i miksujemy. Gotową masę wkładamy do lodówki.
W tym czasie czereśnie wyciągamy z alkoholu, a wódką pończujemy nasze biszkopty.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Jeśli mamy śmietanę 30% musimy dodać do niej śmietan-fix aby nam nie opadła.
Ubieramy trochę masy czekoladowej i pozostawiamy ją do dekoracji torta. Na 1 warstwie biszkopta układamy wiśnie i przekładamy masą czekoladową, następnie biszkopt, wiśnie i bita śmietana. Kolejna warstwa to już sam krem czekoladowy i na samą górę idzie biszkopt. Ubraną masą czekoladową smarujemy tort dookoła i oprószamy go posypką czekoladową. Na wierzch dekorujemy owocami. Tort pozostawić najlepiej na 12h w lodówce :)
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać cukier puder i dalej ubijać. Mleko podgrzać, na tarce zetrzeć czekoladę i dodać do ciepłego mleka (uważać by czekolada nie przywarła do garnka). Mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady. Lekko ciepłe mleko dodawać powoli do masy, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Na sam koniec dolewamy do masy 4 łyżki wódki wiśniowej (odlać od czereśni) i miksujemy. Gotową masę wkładamy do lodówki.
W tym czasie czereśnie wyciągamy z alkoholu, a wódką pończujemy nasze biszkopty.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Jeśli mamy śmietanę 30% musimy dodać do niej śmietan-fix aby nam nie opadła.
Ubieramy trochę masy czekoladowej i pozostawiamy ją do dekoracji torta. Na 1 warstwie biszkopta układamy wiśnie i przekładamy masą czekoladową, następnie biszkopt, wiśnie i bita śmietana. Kolejna warstwa to już sam krem czekoladowy i na samą górę idzie biszkopt. Ubraną masą czekoladową smarujemy tort dookoła i oprószamy go posypką czekoladową. Na wierzch dekorujemy owocami. Tort pozostawić najlepiej na 12h w lodówce :)
Przepis znaleziony na blogu: http://www.mojewypieki.com/ jednak uległ dużej modyfikacji :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz