czwartek, 20 sierpnia 2015

Kostka alpejska


Składniki:

na biszkopt:
4 jajka1/2 szkl cukru 
1/3 szkl mąki
1/3 szkl kakao
szczypta soli


na warstwę kajmakową:
510g masy kajmakowej
250g masła
4 łyżki likieru advocat lub amaretto
250g bezików (mogą być kolorowe)


na warstwę śmietanową:
900ml śmietany 30% lub 36%
3 śmietan fixy (jeśli używamy śmietany 30%)
4 łyżki cukru pudru


dodatkowo:
6 łyżek soku z cytryny
6 łyżek amaretto
100g startej czekolady mlecznej lub gorzkiej
250g konfitury porzeczkowej




Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. To wszystko ubijamy na lśniącą pianę. Następnie dodać żółtka. Mąkę i kakao wymieszać i na najmniejszych obrotach miksera wmieszać do piany. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem (25x35). Wstawić do piekarnika i piec około 20min w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia. 
6 łyżek cytryny i amaretto wymieszać i napończować ciasto.

masa kajmakowa:

Beziki pokruszyć na większe kawałki. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie po łyżce dodawać kajmak i nadal miksować. Dodać advocat. Do gotowej masy wmieszać delikatnie beziki.

Biszkopt posmarować konfiturą porzeczkową. Na to wyłożyć masę kajmakową. Odstawić do lodówki. W tym czasie przygotujemy warstwę śmietanową.



warstwa śmietanowa:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na najniższych obrotach (!). Na sam koniec dodajemy cukier puder i śmietan fix jeśli używamy śmietany 30%. 

Na warstwę kajmakową wykładamy bitą śmietany i posypujemy startą czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić przez około 5h. 

Smacznego!!! :)







Przepis znaleziony na stronie mojepasjekrakow.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz