Składniki:
ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
250g masła
200g serka homogenizowanego waniliowego
2/3 szkl cukru pudru
2 opakowania cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
8 dużych słodkich jabłek
cynamon
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
Blachę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. 1 część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda z pestkami. Na cieście układamy jabłka jedno przy drugim (jak na zdjęciu) posypujemy cynamonem i cukrem, następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią jabłka. Ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez godzinę.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz