czwartek, 10 września 2015

Szarlotka


Składniki: 

ciasto:

2,5 szkl mąki pszennej
250g masła
200g serka homogenizowanego waniliowego 
2/3 szkl cukru pudru
2 opakowania cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

8 dużych słodkich jabłek
cynamon
cukier puder do posypania


Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. 
Blachę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. 1 część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda z pestkami. Na cieście układamy jabłka jedno przy drugim (jak na zdjęciu) posypujemy cynamonem i cukrem, następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią jabłka. Ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem. 
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez godzinę. 

SMACZNEGO ;) 





   

Przepis znaleziony na blogu: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz