Składniki:
około 10 ziemniaków średniej wielkościroztopione masło
suszony tymianek
rozmaryn
przyprawa do ziemniaków
sól
bułka tarta
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyć. Jeśli ziemniaki są młode nie trzeba ich obierać. Następnie ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, ale tak by nie rozwalić ziemniaka. Możemy sobie pomóc układając ziemniaka między dwoma nożami z grubszą końcówką (jak na zdjęciu):Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pokrojone ziemniaki układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Każdego pokrojonego ziemniaka polewamy masłem i oprószamy solą, tymiankiem, rozmarynem, przyprawą do ziemniaków. Każdy może dodać zioła według swojego uznania. Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50min. Po czym wyjmujemy blaszkę, ziemniaki jeszcze raz polewamy masłem i posypujemy bułką tartą. Znowu wkładamy do piekarnika na 15-20 min tak, aby w środku były mięciutkie, a z zewnątrz chrupiące i delikatnie zarumienione.
Przepis znaleziony na blogu: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/ ! :)
SMACZNEGO :)
Zrobie je jutro :D
OdpowiedzUsuńCiesze się :D Są świetne! BTW jak będziesz w Polsce zapraszam do mnie z Patrycją na coś dobrego! :D
Usuń