sobota, 26 września 2015

Pieczone ziemniaczki hasselback


Składniki:

około 10 ziemniaków średniej wielkości
roztopione masło
suszony tymianek 
rozmaryn 
przyprawa do ziemniaków 
sól 
bułka tarta 


Wykonanie: 

Ziemniaki dokładnie umyć. Jeśli ziemniaki są młode nie trzeba ich obierać. Następnie ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, ale tak by nie rozwalić ziemniaka. Możemy sobie pomóc układając ziemniaka między dwoma nożami z grubszą końcówką (jak na zdjęciu): 



Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pokrojone ziemniaki układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Każdego pokrojonego ziemniaka polewamy masłem i oprószamy solą, tymiankiem, rozmarynem, przyprawą do ziemniaków. Każdy może dodać zioła według swojego uznania. Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50min. Po czym wyjmujemy blaszkę, ziemniaki jeszcze raz polewamy masłem i posypujemy bułką tartą. Znowu wkładamy do piekarnika na 15-20 min tak, aby w środku były mięciutkie, a z zewnątrz chrupiące i delikatnie zarumienione.





Przepis znaleziony na blogu: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/  ! :)

SMACZNEGO :) 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ciesze się :D Są świetne! BTW jak będziesz w Polsce zapraszam do mnie z Patrycją na coś dobrego! :D

      Usuń