Składniki:
1 kurczak
1 opakowanie przyprawy do kurczaka
1 szklanka wody
50ml oliwy z oliwek
2 małe cebule
5 ząbków czosnku
2 pęczki natki pietruszki
4 gałązki mięty
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w ósemki. Czosnek (4 ząbki) obieramy i kroimy w plasterki. 1 pęczek natki pietruszki siekamy. Cebule, czosnek i pietruszkę mieszamy razem i faszerujemy nimi środek kurczaka.
Przyprawę do kurczaka mieszamy z oliwą z oliwek, na tarce ścieramy 1 ząbek czosnku i dodajemy do przyprawy. Smarujemy dokładnie wierzch kurczaka. Gotowego kurczaka owijamy folią spożywczą i wkładamy go do lodówki na 3-4h.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne wykładamy pęczkiem natki pietruszki i gałązkami mięty. Kurczaka odwijamy z foli i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Po 10min zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Po 20min podlewamy kurczaka (gorącą wodą by naczynie żaroodporne nie pękło). Pieczemy go jeszcze przez około 70min. Podczas pieczenia polewamy kurczaka równomiernie sosem zbierającym się na dnie naczynia. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Po upływie 10min kroimy kurczaka na porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz