niedziela, 8 listopada 2015

Muszle conchiglioni nadziewane mięsem mielonym




Składniki:

około 20 - 25 muszli makaronu conchiglioni
15 dag mozzarelli

farsz mięsny:
350g mięsa mielonego
cebula 
sól, pieprz
3 łyżki oleju 

sos pomidorowy:
puszka pomidorów krojonych 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
bazylia, oregano

sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki zimnego mleka
gałka muszkatołowa 
sól, pieprz 



Wykonanie:


Muszle gotować przez ok. 5 min w osolonej wodzie mieszając delikatnie co jakiś czas by nie przywarły do garnka i się nie posklejały. Odcedzić i pozostawić je do ostygnięcia.
Farsz mięsny:
Na oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie miało kolor brązowy. Mięso doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Sos pomidorowy:
Rozgrzać w garnku oliwę z oliwek, dodać pomidory z puszki i koncentrat. Gotować przez około 15min aż pomidory zrobią się miękkie. Powstały sos doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią.
Sos beszamelowy:
W garnuszku roztopić masło i dodać do niego mąkę. Podsmażać chwilę, aż mąka zbrązowieje. Następnie wlać powoli zimne mleko energicznie mieszając by nie powstały grudki. Sos gotować do momentu aż nie zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.Sos przelać na dno naczynia żaroodpornego. Ostudzone muszle nadziewać mięsem mielonym. Na wierzch wylać sos beszamelowy. Posypać startą mozzarellą. Gotową zapiekankę przykryć folią spożywczą i piec przez 20min. Następnie zdjąć folię i piec przez 15 min.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz