poniedziałek, 9 listopada 2015

Krewetki z czosnkiem, chili i natką pietruszki


Składniki:

250g krewetek Black Tiger 
5 ząbków czosnku
50g masła
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
50g masła 
1/2 pęczka natki pietruszki
ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek
50ml białego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Jeżeli krewetki są mrożone to wstawiamy je do miski na 10min do letniej wody i rozmrażamy. Obieramy z pancerzy, odrywamy głowę. Nacinamy krewetkę wzdłuż tułowia i wyciągamy jelito (czarna nitka). Ogonek pozostawiamy. Niektóre krewetki są już oczyszczone. 
Posiekać 3 ząbki czosnku. Oliwę z oliwek, czosnek, łyżkę soku z cytryny i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej dodać do miski z krewetkami. Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30min. Posiekać 2 ząbki czosnku, papryczkę chili i natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzać połowę masła dodać czosnek i papryczkę chili (bez natki pietruszki!). Smażyć przez 1min. Następnie dodać krewetki i smażyć je przez 3min. Wlać wino i zwiększyć gaz tak by ono szybciej odparowało. Po upływie 2 min dodać resztę masła i posiekaną natkę pietruszki. 
Dobrze smakuje z bagietką czosnkową. Można również samą bagietkę posmarować masłem czosnkowym i podpiec delikatnie w piekarniku. 





Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz