Składniki:
175g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
60g kakao
250g ugotowanych buraków
3 jajka
200g oleju rzepakowego
100g czekolady deserowej lub mlecznej
Wykonanie:
Ugotowane i ostudzone buraczki umieścić w misce, dodać jajka i olej. Zmiksować blenderem tak by powstało puree. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao umieścić w oddzielnej misy i dokładnie ze sobą wymieszać. Do zmiksowanych mokrych składników dodać suche i wymieszać ze sobą na najniższych obrotach miksera. Czekoladę drobniutko posiekać i wmieszać w masę. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40-45min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone.Polewa czekoladowa:
50g gorzkiej czekolady (u mnie jest akurat mleczna)
50ml śmietany kremówki
1 łyżeczka miodu
Śmietanę z miodem podgrzać prawie do wrzenia i sciągnąć z palnika potem dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2min i wymieszać do powstania sosu czekoladowego. Na ciasto dodać trochę zgęstniałą polewę.
Przepis znaleziony na stronie mojewypieki.com ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz