środa, 11 listopada 2015

Ciasto czekoladowe z buraczkami


Składniki:

175g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru 
60g kakao 
250g ugotowanych buraków
3 jajka
200g oleju rzepakowego 
100g czekolady deserowej lub mlecznej


Wykonanie:

Ugotowane i ostudzone buraczki umieścić w misce, dodać jajka i olej. Zmiksować blenderem tak by powstało puree. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao umieścić w oddzielnej misy i dokładnie ze sobą wymieszać. Do zmiksowanych mokrych składników dodać suche i wymieszać ze sobą na najniższych obrotach miksera. Czekoladę drobniutko posiekać i wmieszać w masę. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40-45min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. 

Polewa czekoladowa: 
50g gorzkiej czekolady (u mnie jest akurat mleczna)
50ml śmietany kremówki 
1 łyżeczka miodu
Śmietanę z miodem podgrzać prawie do wrzenia i sciągnąć z palnika potem dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2min i wymieszać do powstania sosu czekoladowego. Na ciasto dodać trochę zgęstniałą polewę.



Przepis znaleziony na stronie mojewypieki.com ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz