sobota, 26 września 2015

Krem z pieczonych warzyw


Składniki:


1,5 cukini
3 ziemniaki
3 marchewki
2 cebule
2 łyżeczki suszonych pomidorów w oleju
4 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
3,5 szklanki wody lub bulionu
2 łyżki śmietany 18% 
szczypta tymianku 
sól
pieprz


Wykonanie:

Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Posypać solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Wyłożyć na blachę lub włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 30-40min w 190 stopniach Celsjusza do momentu, aż się zaczną rumienić.


Warzywa przełożyć do garnka z wodą lub bulionem, dodać tymianek i suszone pomidory. Całość gotować przez 10min. Zupę dokładnie zblendować, aż powstanie jednolity krem. Jeśli będzie zbyt gęsty można dolać wody. Do powstałego kremu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Całość przyprawić vegetą, solą i pieprzem. 
Dobrze smakuje podana z ciabattą lub pasztecikami z ciasta francuskiego. 






SMACZNEGO! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz