Składniki:
1,5 cukini
3 ziemniaki
3 marchewki
2 cebule
2 łyżeczki suszonych pomidorów w oleju
4 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
3,5 szklanki wody lub bulionu
2 łyżki śmietany 18%
szczypta tymianku
sól
pieprz
Wykonanie:
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Posypać solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Wyłożyć na blachę lub włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 30-40min w 190 stopniach Celsjusza do momentu, aż się zaczną rumienić.
Warzywa przełożyć do garnka z wodą lub bulionem, dodać tymianek i suszone pomidory. Całość gotować przez 10min. Zupę dokładnie zblendować, aż powstanie jednolity krem. Jeśli będzie zbyt gęsty można dolać wody. Do powstałego kremu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Całość przyprawić vegetą, solą i pieprzem.
Dobrze smakuje podana z ciabattą lub pasztecikami z ciasta francuskiego.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz