Składniki na babeczki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
1 margaryna
Wykonanie:
Mąkę ,cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Dodać margarynę, żółtka, śmietanę i dokładnie zagniatać ciasto przez około 5 min. Ciasto włożyć do zamrażarki na godzinę. W tym czasie przygotować masę budyniową przepis znajdziecie pod tym linkiem: http://gotujezkarolina.blogspot.com/2014/12/sodkie-kanapeczki-z-ciasta-francuskiego_21.html . Foremki do babeczek wysmarować olejem. Po godzinie nałożyć ciasto do foremek ale tak by było ono cienko rozłożone, ponieważ urośnie w czasie pieczenia. Mniej więcej ma to wyglądać tak:
Piec ok. 8-12 min w 200 stopniach Celsjusza. Pozostawić do wystygnięcia. Masę budyniową nakładać najlepiej dekoratorem do ciast, ponieważ wygląda to dużo estetyczniej niż masa nakładana łyżką. Babeczki z masą budyniową można udekorować ulubionymi owocami :
Świetnie również smakują i wyglądają z truskawkami w galaretce z tym, że galaretka musi być już tężejąca by nam nie ześlizgiwała się z babeczek.
Dla osób, które wolą coś bardziej słodkiego polecam babeczki z masą kajmakową. Smakują rewelacyjnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz