Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko
Dżem lub konfitura
Owoce (truskawki, kiwi, maliny, borówki)
Składniki na masę budyniową:
1 budyń śmietankowy lub waniliowyMleko
6 łyżek cukru
250g masła lub margaryny
3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie masy budyniowej:
W 3/4 szklanki mieszam budyń z mąką. Pozostałe mleko gotuje z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniu z mąką cały czas mieszając. Pozostawiam do wystygnięcia. Ostudzony budyń miksuję dodając po łyżce miękką margarynę lub masło do uzyskania puszystej masy.
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Płaty ciasta francuskiego rozwijamy i dzielimy na równe prostokąty ( z jednego opakowania powinno wyjść ok.12 płatów). Drugie opakowanie podobnie jak pierwsze dzielimy na 12 równych płatów z tym, że w każdym z nich wycinamy otwór najlepiej jakąś mniejszą szklanką. Płaty z otworami smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy na nie pełne płaty. Delikatnie sklejamy. Powinno powstać coś takiego:
Z każdymi kolejnymi płatami robimy tak samo. Układamy je na blaszce posmarowanej olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 min ( tak by się zarumieniły). Wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy słodkie kanapeczki nie będą już ciepłe nakładamy do gniazd masę budyniową i dekorujemy owocami, konfiturą czy nawet stopioną czekoladą.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz