niedziela, 21 grudnia 2014

Słodkie kanapeczki z ciasta francuskiego z masą budyniową i owocami



Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko
Dżem lub konfitura
Owoce (truskawki, kiwi, maliny, borówki)


Składniki na masę budyniową:


1 budyń śmietankowy lub waniliowyMleko
6 łyżek cukru
250g masła lub margaryny
3 łyżki mąki pszennej


Wykonanie masy budyniowej:

W 3/4 szklanki mieszam budyń z mąką. Pozostałe mleko gotuje z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniu z mąką cały czas mieszając. Pozostawiam do wystygnięcia. Ostudzony budyń miksuję dodając po łyżce miękką margarynę lub masło do uzyskania puszystej masy. 


Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Płaty ciasta francuskiego rozwijamy i dzielimy na równe prostokąty ( z jednego opakowania powinno wyjść ok.12 płatów). Drugie opakowanie podobnie jak pierwsze dzielimy na 12 równych płatów z tym, że w każdym z nich wycinamy otwór najlepiej jakąś mniejszą szklanką. Płaty z otworami smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy na nie pełne płaty. Delikatnie sklejamy. Powinno powstać coś takiego:





Z każdymi kolejnymi płatami robimy tak samo. Układamy je na blaszce posmarowanej olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 min ( tak by się zarumieniły). Wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy słodkie kanapeczki nie będą już ciepłe nakładamy do gniazd masę budyniową i dekorujemy owocami, konfiturą czy nawet stopioną czekoladą.
SMACZNEGO! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz