sobota, 27 grudnia 2014

Shoarma z kurczakiem w serku topionym



Składniki:

0,5 kg fileta z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
100g serka topionego śmietankowego
1 kostka bulionu rozpuszczonego w 1 szklance wody
szczypta pieprzu


Wykonanie:

Fileta myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i przyprawą do kurczaka.


Podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się filet zarumieni. Wtedy dodajemy bulion i dusimy przez 10min. Jeśli ktoś nie ma bulionu może fileta doprawić solą i vegetą.

Następnie dodajemy serek topiony i podsmażamy aż się rozpuści. Kurczaka można podawać z frytkami jak i z ryżem.


Sos czosnkowy:


1 ząbek czosnku
3 duże łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
szczypta pieprzu cytrynowego
oregano
majeranek
bazylia
zioła prowansalskie
sól

Wszystko razem zmiksować blenderem. Dosolić i dopieprzyć w razie potrzeby. 

Sos pomidorowy z brzoskwiniami:

400g pomidorów z puszki
1 bulion warzywny
4 sztuki brzoskwiń z puszki
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Vegeta

Pomidory przekładamy do garnuszka, dodajemy bulion i zagotowujemy. Całość miksujemy. Gęsty sos doprawiamy solą i vegetą. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i dokładnie roztrzepujemy. Dolewamy mąkę do sosu pomidorowego zagęszczając go. Na koniec dodajemy brzoskwinie posiekane w bardzo drobną kosteczkę. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz