niedziela, 28 grudnia 2014

Pizza z kurczakiem



Składniki na ciasto:

350g mąki pszennej
180g ciepłej wody
20g świeżych drożdży
25g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru


Wykonanie ciasta:

Mąkę zmieszać z solą i cukrem. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać oliwy z oliwek. Następnie wszystko razem wymieszać i wyrabiać przez ok.5 min. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło dosypujemy 10-15g mąki. Różnice w wyrabianiu ciasta spowodowane są jakością użytej mąki.) Przygotować w tym czasie blachę do pizzy. Z własnego doświadczenia wiem, że aby ciasto do pizzy było dobre blacha musi być specjalna. Ciasto najlepiej piecze się na blachach tego typu gdyż nie spieka się ani nie jest za twarde:



Blachę smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Ciasto nakładamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20-30min. Same boki natłuszczamy aby ciasto się nie przypiekło i dopiero wtedy nakładamy sos pomidorowy.


Sos pomidorowy do pizzy:

6 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku ( rozdrobniony)
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
szczypta cukru
1/2 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczka oregano

Wszystko razem dokładnie mieszamy i nakładamy na gotowe ciasto.


Dodatki do pizzy:

400 g pieczarek 
2 łyżki masła
2 filety z kurczaka 
2 sztuki sera mozzarella ( w woreczkach)
papryka
15g szynki
1 łyżka przyprawy do kurczaka 
sól 
pieprz
vegeta
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podduszamy na zarumienionym maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Dusimy je do momentu kiedy wyparuje z nich cała woda w innym przypadku pizza może popłynąć ;) Aby zaoszczędzić na czasie wiele osób odlewa wodę z pieczarek jednak radzę tego nie robić gdyż tracą one na smaku. Odsączone, podduszone pieczarki układamy na sosie pomidorowym.

Fileta myjemy i kroimy na cienkie paseczki. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy.  W tym czasie kroimy paprykę również na cienkie paseczki. Układamy szynkę, paprykę i usmażonego kurczaka. Ser mozzarella odsączamy i wycieramy go przed nałożeniem na pizze chusteczką tak aby był suchy. Jeśli chcemy by nam się dobrze kroił to wkładamy go na 5 min do zamrażarki. (Dlaczego wybieram ser mozzarella w woreczkach, a nie specjalny do pizzy, który można również znaleźć w sklepach i jest gotowy od razu do nałożenia na pizze? Po pierwsze ser  w kulce jest dużo smaczniejszy, po drugie nie przypala się tak szybko jak ten specjalny do pizzy). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 min.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz